Choroszcz.pl
Choroszcz.pl Choroszcz.pl Choroszcz.pl Cyfrowy Urząd Krajowa mapa zagrożeń bezpieczeństwa Fundusze UE Rozlicz PIT w Choroszczy Biuletyn informacji publicznej
Choroszcz.pl

Aktualnie jesteś na: strona główna > artykuły > Uwaga ASF!

Uwaga ASF!

2018-03-20

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Główny Lekarz Weterynarii apelują do hodowców trzody chlewnej w sprawie zasad profilaktyki wobec afrykańskiego pomoru świń (ASF).

ASF, czyli afrykański pomór świń – nie jest groźny dla ludzi, ale jest bardzo szkodliwy dla gospodarki i niebezpieczny dla gospodarstw.

 

Główną przyczyną rozprzestrzeniania się wirusa są zarażone dziki. Niestety, przyczyną bywa też człowiek, dlatego przypominamy o podstawowych zasadach postępowania.

 

Prosimy o bezwzględne przestrzeganie zasad bioasekuracji:

- nie kupujcie świń z niewiadomego źródła,

- utrzymujcie świnie w sposób wykluczający kontakt z dzikami,

- stosujcie tylko pasze zabezpieczone przed dostępem zwierząt wolno żyjących,

- wyłóżcie maty nasączone środkiem dezynfekcyjnymi przed wjazdami i wyjazdami z gospodarstw oraz przed wejściami do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie.

 

Przypominamy też, że za brak stosowania zasad bioasekuracji będą nakładane kary administracyjne.

 

Jakie są objawy ASF?

- gorączka 40-42°C i powyżej,

- wybroczyny i przekrwienie skóry,

- krwawa biegunka,

- osłabiony apetyt,

- nagłe upadki świń w stadzie.

 

Postępowanie?

- natychmiastowe zgłaszanie wszelkich przypadków zachorowań i padnięć świń,

- zabezpieczenie chorych zwierząt – do czasu przybycia lekarza weterynarii.

 

Możliwe sposoby rozprzestrzeniania się choroby ?

- przez kontakt bezpośredni z zakażonym materiałem (zakażone zwierzęta, martwe zwierzęta – głównie dziki),

- poprzez wprowadzenie świń lub produktów ze świń z nieznanego źródła (nielegalny obrót),

- za pośrednictwem dzików – w środowisku ich bytowania,

- wobec braku zachowania zasad bioasekuracji w gospodarstwach.

 

Podstawowe wymagania bioasekuracji?

- zabezpieczenie gospodarstwa przed dostępem dzików (ogrodzenie, zamykane pomieszczenia inwentarskie),

- zabezpieczenie paszy i materiału na ściółkę przed dostępem dzików (stogi, bele),

- maty dezynfekcyjne przed wejściami do pomieszczeń inwentarskich oraz zabezpieczenie pomieszczeń przed dostępem zwierząt domowych,

- maty dezynfekcyjne na wjazdach i wejściach do gospodarstwa,

- używanie oddzielnej odzieży ochronnej w pomieszczeniach dla świń,

- zwalczanie gryzoni i owadów,

- dezynfekcja pomieszczeń i sprzętu mającego kontakt ze świniami,

- codzienne kontrolowanie stanu zdrowia świń oraz prowadzenie spisu świń wg grup wiekowych i produkcyjnych.

 

Szczegółowe informacje na stronach internetowych Inspekcji Weterynaryjnej (GIW, WIW, PIW).