Dopłaty za praktyki dobrostanowe dla rolników

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, iż od 12 marca br. System QMP (Quality Meat Program) został włączony do dopłat za praktyki dobrostanowe dla rolników uczestniczących w krajowych systemach jakości. Pozwala to na uzyskanie podstawowej pomocy z tytułu posiadania zwierząt utrzymywanych w kierunku opasowym. Możliwość uzyskania dopłat z tytułu Systemu QMP dotyczy utrzymywania bydła mięsnego, jak również od 1 stycznia 2024 roku bydła ras mlecznych oraz bydła w typie kombinowanym, użytkowanych w typie mięsno-opasowym, mleczno-opasowym lub opasowym.

cow-6360406_1280.jpg

Kwoty dopłat kształtują się w następujący sposób:
- 250 zł do krowy mamki powyżej 24 m-cy,
- 130 zł do opasa poniżej 18 m-cy,

do każdej posiadanej sztuki wraz z możliwością zwiększenia tej kwoty po spełnieniu dodatkowych wymagań. Wstępne wyliczenia można oszacować za pomocą kalkulatora dostępnego na stronie: https://qmpsystem.eu/kalkulatorqmp/.

Dodatkowo, pieniądze w ramach ekoschematu „Dobrostan zwierząt” dla rolników uczestniczących w krajowych systemach jakości, może uzyskać producent, który złoży wniosek do dowolnej jednostki certyfikującej, przeszedł audyt oraz otrzymał certyfikat QMP.

Wnioski o przystąpienie do certyfikacji w ramach programu System QMP powinny zostać złożone do dnia 1 lipca br., zaś złożone po tym terminie – będą proporcjonalnie zmniejszać płatność o 1% z każdym dniem następującym po tym terminie. Obecnie Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi prace dotyczące możliwości przedłużenia certyfikacji gospodarstw do dnia 30 września br. Możliwe jest zatem otrzymanie płatności w ramach tegorocznych wniosków.

Korzystanie ze wsparcia oferowanego w ramach ekoschematu Dobrostan opasów z praktykami: Utrzymanie zwierząt w systemie QMP, ściółka, zwiększenie powierzchni 50% wybiegi pozwala uzyskać nawet 700PLN/sztuki (!). W ubiegłym roku rolnicy wykorzystali z dobrostanu opasów tylko w 17%.

Szczegółowe informacje dostępne na: https://qmpsystem.eu/

Podstawowe kryteria jakie należy spełnić aby dołączyć do programu:

Katalog ras bydła dopuszczonych do certyfikacji w Systemie QMP:

- bydło ras mięsnych: (LM) Limousine, (CH) Charolaise, (AN), (AR) Angus, (HH) Hereford, (SL) Salers, (SM) Simental, (GA) Galloway, (HI) Highland, (BB) Belgijska biało-błękitna, (WA) Wagyu, (BD) Blond d’Aquitaine, (MM) mieszańców ras mięsnych, których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mięsnych;

- bydło ras mlecznych: (HO) holsztyńsko fryzyjska, (RW) polska holsztyńsko fryzyjska, odmiana czerwono-biała, (RE) europejskie bydło czerwone (pozostałe odmiany rasy), (ZR) polska czarno-biała, (ZB) polska czerwono-biała, (MS) mieszańców ww. ras

- bydło w typie użytkowym kombinowanym: (RP) polska czerwona, (MO) montbeliarde, (BG) bydło białogrzbiete, (SM) simental, (MS) mieszańców ww. ras, których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mlecznych.

Główne założenia systemu QMP to:

* utrzymywanie bydła bez uwięzi, wolnostanowiskowe

-> bez wydzielonych legowisk na ściółce powierzchnia w przeliczeniu na sztukę:
- krów i jałówek powyżej 7. miesiąca ciąży – co najmniej 4,5 m2
- jałówek powyżej 6. miesiąca życia, jednak nie dłużej niż do 7. miesiąca ciąży – co najmniej 2,2 m2
- bydła opasowego o masie ciała do 300kg – co najmniej 1,6 m2
- bydła opasowego o masie ciała powyżej 300kg – co najmniej 2,2 m2
- buhajów – co najmniej 9 m2

-> bez wydzielonych legowisk i ściółki, z wyjątkiem buhajów, krów i jałówek cielnych powyżej 7. miesiąca ciąży, powierzchnia w przeliczeniu na jedną sztukę powinna wynosić w przypadku utrzymywania:
- jałówek pow. 19. miesiąca życia, jednak nie dłużej niż do 7. miesiąca ciąży – co najmniej 2 m2
- jałówek pow. 6. miesiąca życia do 19. miesiąca życia – co najmniej 1,6 m2
- bydła opasowego o masie ciała do 300kg – co najmniej 1,3 m2
- bydła opasowego o masie ciała powyżej 300kg – co najmniej 1,8 m2

* opracowany plan żywienia i dbałość o jakość paszy – plan żywienia zwierząt zgodnie z ich potrzebami bytowymi i produkcyjnymi, w przypadku pasz z zakupu od certyfikowanych dostawców pasz wg deklaracji.

* stała współpraca z lekarzem weterynarii – deklaracja stanowiąca poświadczenie przez producenta zapewnienia w gospodarstwie profilaktyki lekarsko-weterynaryjnej (np.: kwarantanna, odrobaczanie, reagowanie na symptomy).

Szczegółowe pismo w tej sprawie dołączamy – jako osobny plik – poniżej artykułu.

Fot. www.pixabay.com

Powrót na początek strony