Jubileuszowa – 25. odsłona Dnia Ogórka
Jeśli, zwykle ciche nadnarwiańskie Kruszewo wypełnia się autami, ludźmi, a teren wokół dawnej szkoły brzmi gwarem i muzyką, przyciąga kolorami i zapachami lokalnych przysmaków – to znak, że odbywa się w tym miejscu Ogólnopolski Dzień Ogórka. Tak też było w niedzielę 8 września br., kiedy Gmina Choroszcz zaprosiła wszystkich na 25. już edycję ogórkowego święta.
Odwiedzających kusiły liczne regionalne specjały: stoiska z lokalnymi kiszonkami, gdzie królowały ogórki i kapusta, ale nie tylko, wszak w Kruszewie nie zabrakło tradycyjnych wypieków, miodów czy produktów wędliniarskich. Na oblężonych przez smakoszy straganach można było spróbować także innych warzyw i owoców z gminnych upraw, m.in. rzodkiewki, kalafiora czy buraków, a także przepysznych dań kuchni regionalnej. Do tego: wyroby rękodzieła ludowego, zabawki i słodycze uatrakcyjniały całość.
Program imprezy – jak na Jubileusz przystało: był różnorodny i pełen niespodzianek, z pełnym poszanowaniem dla tradycji. Najmłodsi goście bawili się w strefie animacji grając w gry, uczestnicząc w zabawach oraz biorąc udział w warsztatach plastycznych przygotowanych przez animatorki z M-GCKiS w Choroszczy. Były też dmuchańce i eurobungee, a także wizyty, uwielbianego przez dzieci, Siemano Damiano. Tradycyjnie podczas Dnia Ogórka, zorganizowano konkursy, z ogórkiem, rzecz jasna, w roli głównej
W Kruszewie można było oddać krew na rzecz banku krwi Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Białymstoku. Miłośnicy natury oddali się warsztatom zielarskim oraz zajęciom z wytwarzania mydeł ziołowych.
Muzyka, podczas 25. Dnia Ogórka rozbrzmiewała przez cały dzień: tuż po Mszy Świętej w intencji plantatorów, rozpoczął się blok folklorystyczny, prowadzony przez Klepaczanki, Hetmanki oraz Kompanię Męską z Kalinówki, a następnie sceną zawładnęły zespoły muzyki rozrywkowej, które zachwyciły publiczność swoją energią: Talip Dance, Andrea Lattari oraz BASTA – dzięki nim, zabawa trwała do wieczora.
25. Ogólnopolski Dzień Ogórka to nie tylko święto smaków, ale także wspaniała okazja do promowania lokalnych tradycji i spędzenia czasu we wspólnotowej atmosferze. Z roku na rok przyciąga coraz większą liczbę gości, stając się prawdziwą perełką na mapie imprez plenerowych Podlasia.
Organizatorami wydarzenia byli: Miejsko-Gminne Centrum Kultury i Sportu w Choroszczy oraz Gmina Choroszcz.
Patronat honorowy objęli: Marszałek Województwa Podlaskiego oraz Burmistrz Choroszczy Robert Wardziński.
Partnerem strategicznym było Województwo Podlaskie.
Partnerami wydarzenia: Stowarzyszenie Kruszewskie Warzywa Herbowe oraz Regionalne Stowarzyszenie Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Białymstoku.
Serdecznie dziękujemy wszystkim patronom medialnym: Polskiemu Radiu Białystok, BIA24, Radiu Jard, TVP3 Białystok, „Kurierowi Porannemu” oraz „Gazecie Współczesnej” i „Polsce Press”.
Dziękujemy również sponsorom: Bankowi Spółdzielczemu w Białymstoku, Schodom Chudziński, Stacji Moya, Talerzowi Smaku Bistro oraz Projektowi Dom Deweloper.
Ogromne podziękowania należą się również wszystkim instytucjom, które wspierały strefę animacyjno-edukacyjną: Muzeum Wojska, Wojewódzkiej i Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Ochotniczej Straży Pożarnej w Choroszczy, Stowarzyszeniu Łączność Kryzysowa Podlasie, Wojskowemu Centrum Rekrutacji w Białymstoku oraz Fundacji Naszpikowani.
Dziękujemy za obecność! Do zobaczenia za rok!